Sposób przygotowania:
Ratatouille z naleśnikami i sosem z koziego sera
1.W misce zmiksuj razem masło, jajka, tymianek i mleko. Do drugiej miski przesiej mąkę, sól i pieprz i wymieszaj. Połącz ze sobą składniki z obu misek i wymieszaj. Dolej wody gazowanej, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
2.Ratatouille. Delikatnie natnij skórkę z pomidorów w kształt krzyża. Wrzuć je na gotującą się wodę. Poczekaj 25-30 sekund aż zobaczysz, że krzyż zaczyna się rozchodzić. Szybko wyjmij je z wody i wrzuć do zimnej wody. Obierz ze skórki i pokrój w 2 cm kawałki.
3.Pokrój bakłażana na małe kawałki, wsadź do durszlaka, posyp grubo mieloną solą i poczekaj aż odcieknie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, cebulę, szczyptę soli i podsmaż na małym ogniu. Dodaj paprykę, pomidory, szafran, zamieszaj i zwiększ płomień. Dodaj czarny pieprz, połowę oliwek, bakłażana i duś 20 minut.
4.Podczas duszenia przygotuj naleśniki. Rozgrzej patelnie, dodaj odrobinę oliwy i usmaż naleśniki. Po usmażeniu możesz je przekładać papierem do pieczenia żeby się nie posklejały. Sos z koziego sera. Rozgrzej patelnię i wlej na nią śmietanę, serek śmietankowy i kozi ser. Mieszaj aż składniki się połączą. Wyłącz gaz, poczekaj chwilę i dodawaj po kawałku masła tak by się roztopiło.
5.Do ratatouille dodaj octu z czerwonego wina, cukinię, tymianek, pozostałe oliwki i posiekane zioła.
6.Podawanie: Umieść naleśnik na talerzu, wysmaruj ratatouille, przykryj to kolejnym naleśnikiem i znowu wysmaruj ratatouille, kolejny naleśnik, kolejne smarowanie i na to wszystko sos.
2.Ratatouille. Delikatnie natnij skórkę z pomidorów w kształt krzyża. Wrzuć je na gotującą się wodę. Poczekaj 25-30 sekund aż zobaczysz, że krzyż zaczyna się rozchodzić. Szybko wyjmij je z wody i wrzuć do zimnej wody. Obierz ze skórki i pokrój w 2 cm kawałki.
3.Pokrój bakłażana na małe kawałki, wsadź do durszlaka, posyp grubo mieloną solą i poczekaj aż odcieknie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, cebulę, szczyptę soli i podsmaż na małym ogniu. Dodaj paprykę, pomidory, szafran, zamieszaj i zwiększ płomień. Dodaj czarny pieprz, połowę oliwek, bakłażana i duś 20 minut.
4.Podczas duszenia przygotuj naleśniki. Rozgrzej patelnie, dodaj odrobinę oliwy i usmaż naleśniki. Po usmażeniu możesz je przekładać papierem do pieczenia żeby się nie posklejały. Sos z koziego sera. Rozgrzej patelnię i wlej na nią śmietanę, serek śmietankowy i kozi ser. Mieszaj aż składniki się połączą. Wyłącz gaz, poczekaj chwilę i dodawaj po kawałku masła tak by się roztopiło.
5.Do ratatouille dodaj octu z czerwonego wina, cukinię, tymianek, pozostałe oliwki i posiekane zioła.
6.Podawanie: Umieść naleśnik na talerzu, wysmaruj ratatouille, przykryj to kolejnym naleśnikiem i znowu wysmaruj ratatouille, kolejny naleśnik, kolejne smarowanie i na to wszystko sos.
robaczek
lukrowanepierniczki
skuter5