innove

innove

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Pikantny kurczak z warzywami i puree kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce,w połączeniu z warzywami po meksykańsku i słodkim puree z kukurydzy,to zestawienie smaków pełnych słońca i radości ze spotkań z przyjaciółmi,zabierających nas w kulinarną podróż do szalonego Meksyku.

Pikantny kurczak z warzywami i puree kukurydzianym

Składniki:

Pikantny kurczak z warzywami i puree kukurydzianym

 

  • 2 puszki kukurydzy
  • mieszanka meksykańska Hortex
  • przyprawa meksykańska
  • 600g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 90g rozkruszonych płatków kukurydzianych
  • 40g bułki tartej
  • kilka kropel sosu tabasco
  • szczypta chilli mielonego

 

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak z warzywami i puree kukurydzianym
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego kurczaka posypać przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na ok.15min. W tym czasie pokruszyć płatki kukurydziane na drobne kawałki i wymieszać z bułką tartą i szczyptą mielonego chilli. W osobnej miseczce przygotować mąkę. W kolejnej miseczce rozmącić jajka i dodać do nich kilka kropel tabasco. Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką. Tak obtoczonego kurczaka obsmażamy delikatnie na patelni, a następnie przekładamy do blachy wyłożonej folią aluminiową i pieczemy ok.10- 12min. w temp.160 stopni Celsjusza. W czasie kiedy kurczak nam się podpieka, podsmażamy warzywa na patelni z przyprawą meksykańską, a pod koniec smażenia podduszamy. Kurczaka i warzywa podajemy z puree kukurydzianym, powstałym poprzez zmiksowanie kukurydzy konserwowej.