Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym- doskonały na obiad lub ciepłą kolację. Zawsze podaję go z ryżem.

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym

Składniki:

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300 g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
  • 1/2 szkanki wody
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej ostej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym
1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.

2. Sos sojowy mieszam z koncentratem pomidorowym, cukrem, sokiem z pomarańczy, octem winnym oraz mieloną papryką. Sos dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem.