SUPERPRZEPIS

Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Kolejne sycące danie z dynia w środku. Pysznie kolorowo i jesiennie, serdecznie zapraszam i polecam:)

Składniki:

Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą

 

  • ½ dyni Hokkaido
  • 200 g pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
Dynię umyć, obrać i wydrążyć miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rozgrzanego rondla wrzucić cebulkę pokrojona w małą kostkę i zeszklić ją. Dodać dynię i również zeszklić. Wlać około ½ szklanki wody, przykryć i poddusić dynię. W między czasie pokroić paprykę w łupki około 2cm a następnie dodać ją do garnka. Pieczarki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do garnka i dusić z resztą warzyw. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć z resztą składników i dusić jeszcze prze 5-8 minut. W miedzy czasie w miseczce wymieszać ocet, sól koncentrat i pozostałe przyprawy. Dodać do garnka i dobrze wymieszać. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego!
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
do podduszonej dyni dodać paprykę czerwoną
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
do gulaszu dodać pieczarki i dusić dalej
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
na koniec dodać pokrojona kiełbasę i dusić