SUPERPRZEPIS

Zapiekanka w dyni z soczewicą

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zapiekanka w dyni z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Dynia ciągle króluje na stołach jesienną porą, a zapiekanka w dyni z soczewicą i kurczakiem to rarytas dla oczu i podniebienia.

Składniki:

Zapiekanka w dyni z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka w dyni z soczewicą
Odcinamy dyni czubek i wydrążamy dokładnie miąższ. Dynię odstawiamy do góry dnem na ponad godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Następnie mięso podsmażamy.



Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kawałek dyni kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy soczewicę i chwilkę smażymy.



Następnie wsypujemy ryż i zalewamy wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki, wkruszamy kostkę rosołową. Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Gdyby ryż był jeszcze twardy to podlewamy ewentualnie wodą. Po 10 minut dodajemy paprykę i dynie i dalej gotujemy.



Gdy ryż wchłonie wodę dodajemy pomidory, mięso i połowę sera. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy najpierw samą dynię około 15 minut. Po tym czasie dynię napełniamy farszem, wierzch posypujemy serem i zapiekamy kolejne 15-20 minut. Zapiekankę zjadamy wraz z naczyniem :)



Smacznego :)
Zapiekanka w dyni z soczewicą
Odcinamy dyni czubek i wydrążamy dokładnie miąższ.
Zapiekanka w dyni z soczewicą
Marynujemy mięso i paprykę kroimy w kostkę.
Zapiekanka w dyni z soczewicą
Przygotowujemy farsz do napełnienia dyni.
Zapiekanka w dyni z soczewicą
Dynię wypełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy.