Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Leczo warzywne z kiełbasą i papryczką chilli to bardzo smaczne i rozgrzewające danie. W sam raz na chłodne jesienne dni.

Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią

 

  • 70 dag pomidorów
  • 1 por
  • 30 dag cukinii
  • 20 dag dyni
  • 20 dag zielonej papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 20 dag marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag kiełbasy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić. Obraną dynię bez nasion, marchewkę, cukinię ze skórką i paprykę pokroić w kostkę. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać. Na połowie rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną marchewkę i por. Następnie wsypać zieloną paprykę, cukinię, dynię, papryczkę chilli i pomidory. Wlać odrobinę wody, wymieszać i dusić przez kilka minut. Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną kiełbasę bez osłonki. Połączyć z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę jarzynka, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią
Papryczkę chilii bez nasion bardzo drobno posiekać
Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią
Kiełbasę bez osłonki pokroić i podsmażyć
Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do garnka
Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią
Ugotować do miekkości doprawić do smaku