jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Dyniowo-razowe drożdżówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

. Najlepiej smakują oczywiście jak każde ciasto drożdżowe w dniu wypieku:).

Dyniowo-razowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo-razowe drożdżówki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-razowe drożdżówki
CIASTO: Dynie kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości (około 20 minut). Studzimy i miksujemy. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąki oraz mus dyniowy. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest już gotowe.. Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam sera. SER: Masło, ser, jajko , cukier waniliowy miksujemy razem. Słodzimy do smaku wg uznania. Pod koniec miksowania dodajemy budyń. Mieszamy.
Dyniowo-razowe drożdżówki
pokrojona w kostkę dynie pieczemy około 20 minut
Dyniowo-razowe drożdżówki
Do wyrośniętego zaczynu dokładamy pozostałe składniki ciasta
Dyniowo-razowe drożdżówki
Gotowe ciasto wałkujemy , wycinamy z niego koła
Dyniowo-razowe drożdżówki
na gotowe bułeczki nakładamy nadzienie. Pieczemy.