jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo- szpinakowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywne placuszki często goszczą u mnie w domu. Najprościej rzecz ujmując, lubię je wykonywać. Jest to pomysł na szybki, smaczny i prosty obiad. Do tego możemy je wykonać z ulubionych warzyw, dowolnie je łącząc. Dziś polecam duet dyniowo- szpinakowy

Dyniowo- szpinakowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo- szpinakowe placuszki

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido,
  • ok 200 gram świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo- szpinakowe placuszki

ETAP 1

Dyniowo- szpinakowe placuszki
pokrojoną dynię ścieramy na grubych oczkach

Dynię obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach.

ETAP 2

Dyniowo- szpinakowe placuszki
osuszony szpinak kroimy na mniejsze części

Szpinak przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 3

Dyniowo- szpinakowe placuszki
szpinak przysmażamy, tak by stracił na objętości

Osuszony przysmażamy na oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 4

Dyniowo- szpinakowe placuszki
łączymy składniki placuszków i przyprawiamy

Do startej dyni dodajemy szpinak, jajka, mąkę, drobno pokrojoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku.

ETAP 5

Dyniowo- szpinakowe placuszki
smazymy placuszki z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje przygotowanej masy, formując jednocześnie z niej zgrabne placuszki.

Warzywne placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.