WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne kluseczki leniwe z białego sera z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Można je podać na słodko lub na słono.

Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni

ETAP 1:

Kostkę białego chudego sera włożyć do miski. Dosypać mąkę pszenną tortową, szczyptę soli. Dodać pure z pieczonej dyni (gęste) oraz wbić jajko. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Uformować ciasto w kulę, a następnie pokroić na kilka kawałków. Każdy kawałek formować w podłużny wałeczek i kroić go na ukośne kluseczki. Odkładać je na posypaną mąką stolnicę lub deskę.

W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko i wrzucić kluseczki.

Gotować je ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyłożyć na półmisek.

Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni
Kluski w trakcie gotowania w garnku w wodzie
Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni
Pokrojone kluseczki leniwe ułożone na desce
Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni
Zagniecione ciasto serowo - dyniowe na kluski
Kluseczki leniwe z dodatkiem pieczonej dyni
Składniki na kluski leniwe umieszczone w misce