Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z mięsem to sycące danie na obiad. Takie pierogi są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić.

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

Farsz:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • koperek suszony według uznania

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem

Wykonanie farszu:

Pierogi z mięsem
Z podanych składników wykonujemy nadzienie i studzimy.

Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.

Ciasto i lepienie pierogów:

Pierogi z mięsem
Następnie zagniatamy ciasto i z farszem lepimy pierogi.

Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi.

Gotowanie pierogów:

Pierogi z mięsem
Ulepione pierogi gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podanie pierogów:

Pierogi z mięsem
Gotowe pierogi podajemy z zrumienieną cebulką.

Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.