Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z dynią
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy ok. 3 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy. Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, cukier i olej.
Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut. Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy.
Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.
Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut. Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy.
Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.
demisec
sammakko