sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Drożdżowe ciasto z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Nie za słodkie, średniokaloryczne i tanie. Dynia w nim zawarta nadaje mu wilgotności i ciekawego smaku.

Drożdżowe ciasto z dynią

Składniki:

Drożdżowe ciasto z dynią

Składniki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z dynią
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy ok. 3 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy. Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, cukier i olej.

Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut. Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy.

Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.

Tagi:

dynia