salamandra94

salamandra94

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Kakaowo-kawowe ciasto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Najlepszym dodatkiem do popołudniowej kawki jest oczywiście ciasto. A jeszcze lepiej, jeśli te ciasto jest wilgotne od dyni, aromatyczne od kawy i słodkie od mlecznej czekolady. Czy może brzmieć smaczniej? :)

Kakaowo-kawowe ciasto z dynią

Składniki:

Kakaowo-kawowe ciasto z dynią

 

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1,5 szklanki mąki graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakaa
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 ml kawy ( wybieram taką z ekspresu)

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kawowe ciasto z dynią

ETAP 1:

Załącz piekarnik na 180 stopni, góra dół.

Zetrzyj dynię i odmierz 2 szklanki.

Do drugiej miski wrzuć mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i pokrojoną czekoladę i wymieszaj.

W trzeciej misce umieść jajka, cukier, olej i kawę (chłodną!) i zmiksuj. Do tej masy powoli wsypuj produkty suche.

Na koniec dodaj startą dynię i wymieszaj.

Całą masę przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to ok. 1h, jednak proponuje sprawdzać patyczkiem suchość ciasta już po 45 minutach.

Najlepiej podawać ze świeżo zaparzoną kawą :)

Tagi:

dynia ciasto