Sposób przygotowania:
Ciasto z dyniowym kremem
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka dodać do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać, następnie dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć .
Formę ( 22 cm na 33 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, piec w temp. 180 st około 15-20 minut do suchego patyczka.
Sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i 1 łyżką dodatkowego cukru, przygotowanym płynem nasączyć upieczone i wystudzone ciasto.
Krem serowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ser utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, dolać przestudzoną żelatynę, następnie dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wszystko wymieszać. Krem serowy wyłożyć na upieczony i nasączony spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krem dyniowy:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać przyprawę do pierników. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody po przestudzeniu wymieszać z musem dyniowym, następnie do musu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Krem dyniowy wyłożyć na zastygniętą warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z przestudzoną żelatyną.
Krem śmietankowy rozsmarować na warstwie dyniowej po wierzchu posypać sporą ilością orzechów włoskich i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Formę ( 22 cm na 33 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, piec w temp. 180 st około 15-20 minut do suchego patyczka.
Sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i 1 łyżką dodatkowego cukru, przygotowanym płynem nasączyć upieczone i wystudzone ciasto.
Krem serowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ser utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, dolać przestudzoną żelatynę, następnie dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wszystko wymieszać. Krem serowy wyłożyć na upieczony i nasączony spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krem dyniowy:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać przyprawę do pierników. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody po przestudzeniu wymieszać z musem dyniowym, następnie do musu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Krem dyniowy wyłożyć na zastygniętą warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z przestudzoną żelatyną.
Krem śmietankowy rozsmarować na warstwie dyniowej po wierzchu posypać sporą ilością orzechów włoskich i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
biedroneczki