iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1221]

Ciasto z dyniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ładnie wyglądające ciasto z musem dyniowym i tutką przyprawy korzennej w tle, polecam bo jest bardzo smaczne.

Ciasto z dyniowym kremem

Składniki:

Ciasto z dyniowym kremem

ciasto:

  • ciasto: szklanka o pojemności 250 ml
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem serowy:

  • 35 dag serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

krem dyniowy:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 40 dag musu z dyni
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

krem śmietankowy:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z dyniowym kremem
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka dodać do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać, następnie dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć .

Formę ( 22 cm na 33 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, piec w temp. 180 st około 15-20 minut do suchego patyczka.

Sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i 1 łyżką dodatkowego cukru, przygotowanym płynem nasączyć upieczone i wystudzone ciasto. 

Krem serowy:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ser utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, dolać przestudzoną żelatynę, następnie dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wszystko wymieszać. Krem serowy wyłożyć na upieczony i nasączony spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Krem dyniowy:

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać przyprawę do pierników. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody po przestudzeniu wymieszać z musem dyniowym, następnie do musu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.

Krem dyniowy wyłożyć na zastygniętą warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki. 

Krem śmietankowy:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z przestudzoną żelatyną. 

Krem śmietankowy rozsmarować na warstwie dyniowej po wierzchu posypać sporą ilością orzechów włoskich i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Tagi:

ciasto