dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Korzenne ciasto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne ciasto z przyprawami korzennymi, z prażonymi płatkami migdałowymi i dynią. Bardzo smaczne.

Korzenne ciasto z dynią

Składniki:

Korzenne ciasto z dynią

 

  • 2 jajka
  • 20 dag dyni
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 7 dag masła
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 5 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z dynią

Krok 1:

Korzenne ciasto z dynią
Sypkie składniki dokladnie mieszamy ze sobą.

Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i imbirem.

Krok 2:

Korzenne ciasto z dynią
Jajka mieszamy z cukrem, masłem i dynią.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy masło i mieszamy.

Na koniec dodajemy dynie i dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Korzenne ciasto z dynią
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Dodajemy do ciasto i mieszamy.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 - 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!