bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami

Składniki:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami

Ciasto ucierane :

  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dkg rodzynek

Masa kokosowa:

  • 20 dkg kokosu
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami

Robimy ciasto ucierane:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa kokosowa:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami
Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym.

Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym.

ETAP 3:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami
Masę kokosową posypujemy równomiernie rodzynkami.

Masę kokosową posypujemy rodzynkami.

ETAP 4:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami
Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe.
Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

ETAP 5:

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami
Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.