eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny smażony dżem,bez żelfixu.

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

Składniki:

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

 

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 40 dkg cukru-można dać więcej

Sposób przygotowania:

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli
Umyty agrest obrać z szypułek i ogonków.Włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity) i smażyć aż agrest puści sok i zgęstnieje.Dodać cukier,żurawinę i jeszcze smażyć,aż agrest się skarmelizuje.Gorący dżem wkładać do wyparzonych,suchych słoików (ja dałam do słoiczków po koncentracie pomidorowym-200ml),zakręcić,odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwmicy.Smacznego!