misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 605]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem agrestowy z nutą waniliową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, bardzo aromatyczny domowej roboty dżem agrestowy bez zbędnej chemii. Doskonały m.in. dodatek do kanapek.

Dżem agrestowy z nutą waniliową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem agrestowy z nutą waniliową

 

  • 5 kg agrestu
  • 10 łyżek cukru waniliowego (ja używam domowej roboty z ziarenkami wanilii)
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Dżem agrestowy z nutą waniliową
Agrest dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek oraz ogonków. Część owoców wrzucamy do garnek z grubym dnem i zgniatamy, by puściły sok. Następnie wsypujemy pozostałe owoce i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie owoce puszczą sok, który praktycznie w całości je zakryje. Co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nie przywarły do dna. Całość smażymy tak długo, aż cały sok odparuje, a powstała masa w garnku zgęstnieje. Wówczas dodajemy do niej cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań i od tego jak słodki był agrest. Po dodaniu cukru cały czas mieszamy do momentu, aż masa ponownie zgęstnieje ( dodany cukier rozrzedzi dżem).

Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.

Pasteryzujemy przez 10 minut.
Dżem agrestowy z nutą waniliową
Agrest dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek oraz ogonków
Dżem agrestowy z nutą waniliową
Część owoców zgniatamy dodajemy pozostałe owoce i na wolnym ogniu doprowadamy do wrzenia W tym czasie owoce puszczą sok który praktycznie w całości je zakryje
Dżem agrestowy z nutą waniliową
Całość smażymy tak długo aż cały sok odparuje a powstała masa w garnku zgęstnieje wówczas dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier
Dżem agrestowy z nutą waniliową
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami

Tagi:

agrest owoce