2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Agrestowy dżem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

A u mnie przetworów ciąg dalszy ..tym razem z dżem z pysznego agrestu...

Agrestowy dżem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Agrestowy dżem 2

 

  • 1 kg agrestu żółtego
  • 1/4 szklanki wody
  • 500 g cukru
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Agrestowy dżem 2
Z owoców agrestu usunąć ogonki i szypułki ,przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą . Do garnka z grubym dnem wlać wodę wsypać agrest i od czasu do czasu mieszając aby się nie przypalił gotować 15 minut .Po tym czasie zmiksować owoce blenderem na mus wsypać cukier i cukier żelujący wycisnąć sok z cytryny_ewentualnie jeszcze dosłodzić wg swojego uznania,gotować wszystko razem jeszcze 5-7 minut po czym gotujący dżem wlewać do umytych i osuszonych słoiczków szybko zakrecać i okrecić w gruby koc i zostawić do dnia nastepnego lub bezpieczniej słoiczki zapasteryzować 2-3 minuty.Ja nie pasteryzowałam. Taki dżem jest idealny do gofrów lub placka na zimę .Polecam!
Agrestowy dżem 2
z agrestu usunąć ogonki i szypułki przepłukać wodą
Agrestowy dżem 2
gotujemy około 15 minut w garnku po czym owoce miksujemy blenderem na mus
Agrestowy dżem 2
następnie dodajemy cukry i wyciskamy sok z cytryny
Agrestowy dżem 2
wlewamy gorący dżem do słoików zamykamy i w gruby koc wkładamy

Tagi:

agrest owoce