Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dżem imbirowo jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cudownie pachnący dżem a to wszystko dzięki imbirowi

Dżem imbirowo jabłkowy

Składniki:

Dżem imbirowo jabłkowy

 

  • 2 kg jabłka,
  • 1,5 kg cukier,
  • 4 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3 szkl woda,
  • 2 łyżeczki imbir mielony,
  • 300 g imbir utarty świeży,
  • 2 łyżki sok z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem imbirowo jabłkowy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny, włożyć do rondla, dodać wodę i utarty imbir. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Następnie wsypać cukier i gotować przez 15 minut. Pod koniec zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy i mielony imbir, wymieszać. Nakładać dżem do przygotowanych słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować około 15 minut.