Dżem jabłkowo bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie na egzotyczne śnadanie

Dżem jabłkowo bananowy

Składniki:

Dżem jabłkowo bananowy

 

  • 3 banany
  • 700 g jabłek papierówek
  • 250 g cukru
  • 1 ,,Konfitur-Fix"

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo bananowy
1, Jabłka obrać,a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski wypełnionej zimną wodą.Banany obrać i również pociąć w kostkę.Połączyć z odcedzonymi jabłkami i zważyć- w sumie powinniśmy otrzymać 1 kg miąższu owoców. 2. Jabłka i banany wrzucić do garnka,wsypać cukier i ,,Konfitur-Fix",wymieszać,doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minut,cały czas mieszając 3. gorący dżem przełożyć do umytych,opłukanych zimną wodą i wysuszonych słoików.Zakręcić,odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.