izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Dżem jabłkowo-dyniowy 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszny dżem, idealny do smarowania pieczywa albo przekładania naleśników.

Dżem jabłkowo-dyniowy 3

Składniki:

Dżem jabłkowo-dyniowy 3

 

  • 550 g miąższu z dyni
  • 550 g jabłek
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 900 g cukru żelującego 2:1
  • sok z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-dyniowy 3
Z dyni usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Jabłka umyj obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój je na kawałki. Dynię oraz jabłka włóż do garnka, podlej je jedną łyżką wody i stale, mieszając, aby owoce się nie przypaliły gotuj do miękkości. Następnie je lekko rozgnieć. Dodaj cukier waniliowy, cukier żelujący, skrop sokiem z cytryny, i mieszając, gotuj jeszcze 3 minuty. Gorący dżem wkładaj do wyparzonych słoików. Odwróć je do góry dnem.