Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowo-figowy.
Obieramy jabłka, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy je drobno.
Wrzucamy do garnka, nalewamy kilka łyżek wody i rozparowujemy jabłka pod pokrywką.
Obieramy figi, kroimy je drobno, dodajemy do jabłek razem z cukrem.
Trzymamy na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.
Dżem przekładamy do słoiczków i wstawiamy w chłodne miejsce.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej musimy go pasteryzować.
Przed użyciem możesz dodać cynamonu.
Wrzucamy do garnka, nalewamy kilka łyżek wody i rozparowujemy jabłka pod pokrywką.
Obieramy figi, kroimy je drobno, dodajemy do jabłek razem z cukrem.
Trzymamy na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.
Dżem przekładamy do słoiczków i wstawiamy w chłodne miejsce.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej musimy go pasteryzować.
Przed użyciem możesz dodać cynamonu.
Natala1210