LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Dżem jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały do pieczywa, naleśników lub ciasta.

Dżem jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem jabłkowy

 

  • jabłka zimowe 3-5 kg
  • cukier 1 kg
  • starta skórka z cytryny (może byc suszona)

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy
Jabłka umyc, obrac i pokroic w plastry. Przełożyc warstwami do garnka (każdą warstwę przesypac cukrem, by owoce puściły sok). Odstawic na ok. godzinę. Następnie przesmażac na wolnym ogniu przez ok. 4 godziny. Gdy jabłka się zeszklą dodac skórkę z cytryny świeżo startą lub suszoną. Nadal smażyc, mieszając od czasu do czasu. Uważac, by dżem się nie przypalił. Gorący nakładac do słoików, mocno zakręcic i odstawic do góry dnem.
Dżem jabłkowy
Świeżo zerwane zimowe jabłka na dżem ze skórką cytrynową.
Dżem jabłkowy
Smażenie jabłek przesypanych cukrem na dżem.
Dżem jabłkowy
Dodanie suszonej skórki z cytryny do smażonych jabłek.