edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Od wielu lat nie przerobiłam takiej ilości jabłek jak w tym roku. Mam dziesiątki słoiczków musu i sporo ususzonych. I to jeszcze nie koniec. Postanowiłam więc pokombinować z różnymi smakami dżemów. Ten dżem to pierwsza kombinacja, całkiem udana :)

Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji

 

  • 2 kg twardych winnych jabłek – waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
  • 2 opakowania Żelfix 3:1
  • 66 dag cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 10 dag suszonych jagód goji

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
Słoiczki umyć i nakrętki umyć, umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (do 110 stopni z termo obiegiem) na 15 minut. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w równą kosteczkę. Przełożyć do rondla, dokładnie wymieszać z Żelfixem. Podlać niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki), mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, kardamon i jagody goji. Mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 3 minuty. Odstawić rondel z ognia, mieszać przez chwilkę do zaniku piany i nałożyć do wyprażonych słoiczków, natychmiast je zakręcając. Słoiczki odstawić do góry dnem na 10-15 minut.
Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
Pokrojone w kosteczkę jabłka wymieszać z Żelfixem.
Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
Zagotować, dodać cukier, kardamon i jagody goji.
Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
Mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 3 minuty.
Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
Słoiczki odstawić do góry dnem na 10-15 minut.