kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Dżem jeżynowy z rumem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dżemy w mojej rodzinie schodzą jak ciepłe bułki. Staram się je zmieniać dodając różne składniki, bo wszystko może się znudzić. Rum nadaje dżemowi, ciekawy posmak i świetnie komponuje się z jeżynami.

Dżem jeżynowy z rumem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem jeżynowy z rumem

 

  • 1kg jeżyn
  • 500g cukru
  • 400ml rumu

Sposób przygotowania:

Dżem jeżynowy z rumem
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jeżyny myjemy, zasypujemy cukrem i odparowujemy. Dolewamy rum i kontynuujemy gotowanie aż owoce zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito oddzielając pestki. Pozostałe na sitku pestki przelewamy niewielka ilości gorącej wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Dżem jeżynowy z rumem
Jeżyny myjemy, zasypujemy cukrem i odparowujemy.
Dżem jeżynowy z rumem
Do gotujących się owoców z cukrem dolewamy rum.
Dżem jeżynowy z rumem
Przecieramy przez sito oddzielając pestki. Pozostałe na sitku pestki przelewamy niewielka ilości gorącej wody.