Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią
Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.
Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia.
Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.
Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.
Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia.
Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.