Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szarlotka na maślanym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne maślane kruche ciasto z domowymi prażonymi jabłkami... W sam raz do popołudniowej kawki lub na deser:)

Szarlotka na maślanym cieście

Składniki:

Szarlotka na maślanym cieście

 

  • 300 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 90 dkg prażonych jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka na maślanym cieście

Etap 1

Szarlotka na maślanym cieście
Gładkie ciasto przygotowane z masła mąki jajek i cukru pudru.

Wszystkie składniki oprócz jabłek przełożyć do miski i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

Etap 2

Szarlotka na maślanym cieście
Połowa przygotowanego ciasta rozłożona w blaszce.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do woreczka i odłożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie dużej blaszki (ok. 23 x 36 cm), odłożyć do lodówki.

Etap 3

Szarlotka na maślanym cieście
Prażone jabłka rozłożone na schłodzonym cieście.

Na schłodzonym cieście równomiernie rozłożyć prażone jabłka.

Etap 4

Szarlotka na maślanym cieście
Zamrożone ciasto starte na tarce i rozłożone na jabłkach.

Na wierzchu rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Etap 5

Szarlotka na maślanym cieście

Szarlotkę piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczone ciasto przestudzić, można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.