Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Dżem pigwowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały dżem do pieczywa oraz smarowania naleśników i omleta a także jako dodatek do różnych ciast. Proporcje składników można zmieniać.

Dżem pigwowo-jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem pigwowo-jabłkowy

 

  • Owoce pigwy - 1kg
  • jabłka - 2 szt
  • cukier - 50 dag
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Dżem pigwowo-jabłkowy
Owoce pigwy dokładnie umyć. Przepołowić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Owoce pigwy zalać wodą tylko tyle, żeby były pokryte.Gotować do miękkości około 15 minut. Jabłka zalać odrobiną wody i udusić w osobnym garnku. do miękkości. Miękką pigwę przetrzeć przez sito aby usunąć twarde części. Następnie zmieszać przetarte pigwy i jabłka, dodać cukier i skórkę pomarańczową, gotować jeszcze około 15 minut. Gotujący dżem przełożyć do wyprażonych słoików.
Dżem pigwowo-jabłkowy
Jabłka po obraniu pokrić w grubą kostkę.
Dżem pigwowo-jabłkowy
Wszystkie składniki gotować mieszając co jakiś czas