Sposób przygotowania:
Delikatna galaretka porzeczkowaprzygotowanie
Obowiązkowo słoiki gotujemy lub wyparzamy w piekarniku, tak samo pokrywki.
Umyte, oczyszczone owoce przepuszczamy przez wyciskarkę, sokowirówkę, czy specjalną maszynkę do pomidorów.
przygotowanie
Sok ważymy i tyle samo wsypujemy cukru.
Podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Gdy syrop jest juz gorący, a cukier sie rozpuścił przelewamy do gorących słoików, momentalnie zakręcamy
Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki 5 minut, żaden nie będzie miał prawa sie zepsuć- wy robicie według uznania i na własna odpowiedzialność.
Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym wełnianym kocem.
Po kwadransie odwracamy, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.