Sposób przygotowania:
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać.
Dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować-- sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia.
Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie.
Dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować-- sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia.
Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie.
SylaUla