Sposób przygotowania:
Dżem rabarbarowo truskawkowy
Umyty i osuszony rabarbar pokroić na kawałki 2-3cm. Włożyć do miski i posypać kilkoma łyżkami cukru by rabarbar puścił sok. Odstawić na co najmniej godzinę (można na noc).
Podobnie zrobić z truskawkami opłukanymi i wyszypułkowanymi. Posypać je cukrem i pozostawić na chwilę. Rabarbar razem z sokiem przełożyć do garnka i dusić aż rabarbar będzie miękki.
Chwile przestudzić i zblendować. Do musu dodać truskawki z sokiem i przez kilka minut gotować pilnując by się nie przypaliło. W razie potrzeby dosłodzić.
Gorący dżem przełożyć od razu do słoiczków i studzić do góry dnem pod kocem by się zassały :)
Podobnie zrobić z truskawkami opłukanymi i wyszypułkowanymi. Posypać je cukrem i pozostawić na chwilę. Rabarbar razem z sokiem przełożyć do garnka i dusić aż rabarbar będzie miękki.
Chwile przestudzić i zblendować. Do musu dodać truskawki z sokiem i przez kilka minut gotować pilnując by się nie przypaliło. W razie potrzeby dosłodzić.
Gorący dżem przełożyć od razu do słoiczków i studzić do góry dnem pod kocem by się zassały :)