Sposób przygotowania:
Żółty ketchup z papryką i kukurydzą
Wybrać żółte pomidory, jak najbardziej dojrzałe i aromatyczne. Umyć i sparzyć zanurzając partiami w garnku z wrzątkiem, za pomocą sporego sita lub łyżki cedzakowej.
Po kilku sekundach przekładać do dużej ilości zimnej wody, aby łatwiej schodziła skórka.
Pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.
Dołożyć osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką (koniecznie żółtą!). Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.
Odkryć i dusić minimum godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) gęstości.
Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i łuseczki kukurydzy. Zagotować ponownie.
Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.
Po kilku sekundach przekładać do dużej ilości zimnej wody, aby łatwiej schodziła skórka.
Pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.
Dołożyć osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką (koniecznie żółtą!). Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.
Odkryć i dusić minimum godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) gęstości.
Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i łuseczki kukurydzy. Zagotować ponownie.
Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.