Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 291]

Żółty ketchup z papryką i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nietypowy kolor i nietypowy ketchup - istnieje wiele odmian żółtych pomidorów, żółta papryka i kukurydza, więc skomponowałam z nich odmianę popularnego i lubianego na świecie ketchupu.

Żółty ketchup z papryką i kukurydzą

Składniki:

Żółty ketchup z papryką i kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Żółty ketchup z papryką i kukurydzą
Wybrać żółte pomidory, jak najbardziej dojrzałe i aromatyczne. Umyć i sparzyć zanurzając partiami w garnku z wrzątkiem, za pomocą sporego sita lub łyżki cedzakowej. 

Po kilku sekundach przekładać do dużej ilości zimnej wody, aby łatwiej schodziła skórka.

Pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.

Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.

Dołożyć osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką (koniecznie żółtą!). Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.

Odkryć i dusić minimum godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) gęstości. 

Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i łuseczki kukurydzy. Zagotować ponownie.

Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!

Na końcu doprawić solą i pieprzem. 

Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.