Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo-bananowy
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Owoce poprzekrawać na pół, większe na ćwiartki. Wrzucić do rondla. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić do truskawek. Dodać cukier (ja dodałam 2 łyżki cukru aby truskawki szybko puściły sok, nie dodawałam więcej bo banany były dojrzałe a truskawki słodziutkie. Można oczywiście dosypać cukru więcej. Wedle uznania) Rondel postawić na średnim ogniu i zagotować owoce. Zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można smażenie rozłożyć na dwa dni. Gotowy gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem. Gdy ostygną wynieść do piwnicy.