Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem truskawkowo-bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Najpyszniejszy dżem truskawkowy jaki jadłam ;)

Dżem truskawkowo-bananowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem truskawkowo-bananowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-bananowy
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Owoce poprzekrawać na pół, większe na ćwiartki. Wrzucić do rondla. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić do truskawek. Dodać cukier (ja dodałam 2 łyżki cukru aby truskawki szybko puściły sok, nie dodawałam więcej bo banany były dojrzałe a truskawki słodziutkie. Można oczywiście dosypać cukru więcej. Wedle uznania) Rondel postawić na średnim ogniu i zagotować owoce. Zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można smażenie rozłożyć na dwa dni. Gotowy gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem. Gdy ostygną wynieść do piwnicy.
Dżem truskawkowo-bananowy
owoce pokroić i wrzucić do rondla zagotować z cukrem na średnim ogniu
Dżem truskawkowo-bananowy
gorący dżem nałozyć do wyparzonych słoików