zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Nektarynkowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

W upalne dni nie mam ochoty na uruchamianie piekarnika i robię takie serniczki na zimno. Są smaczne i ładnie wyglądają.

Nektarynkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nektarynkowy sernik na zimno

 

  • spód :
  • 180 g herbatników typu Petitki
  • 125 g masła

 

  • masa serowa :
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią w wiaderku
  • 150 ml śmietany 12 % gęstej
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/2 szk gorącej, przegotowanej wody
  • 3 listki żelatyny + woda do namoczenia

 

  • galaretka :
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml przegotowanej, gorącej wody
  • 4 nektarynki

Sposób przygotowania:

Nektarynkowy sernik na zimno
 Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze stopionym masłem. Wyłozyć do formy o średnicy 23 cm i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić, żelatynę namoczyć a potem odcisnąć z wody, dodać do galaretki i wymieszać, schłodzić. Serek i śmietanę wymieszać, dodac galaretkę i znów wymieszać. Masę wylac na spód i wstawić formę do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuścić w wodzie, schłodzić. Nektarynki pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na ściętej masie i zalać galaretką, wstawić do lodówki do ściecia. Smacznego.
Nektarynkowy sernik na zimno
rozdrobnione herbatniki wymieszać z masłem i wyłożyć do formy
Nektarynkowy sernik na zimno
na spód wylać przygotowaną masę serową i wstawić do lodówki
Nektarynkowy sernik na zimno
na ściętej masie rozłożyć pokrojone nektarynki.
Nektarynkowy sernik na zimno
na koniec owoce zalać galaretką i wstawić do lodówki