SUPERPRZEPIS

Dżem truskawkowy

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Dżem truskawkowy Więcej zdjęć (6)

Pyszny, bardzo aromatyczny dżem z polskich truskawek. Doskonały sposób na zamknięcie lata do słoika. Wyśmienity na kanapki.

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Małe zostawiamy w całości, średnie kroimy na połówki, a duże na ćwiartki. Przekładamy je do garnka dodajemy pół szklanki cukru pudru i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki zaczną puszczać sok mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia.

Owoce gotujemy tak długo, aż odparuje nadmiar płynu, a masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Jego ilość zależy od słodkości owoców oraz naszych upodobań. Gdy masa ponownie zgęstnieje przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie odwracamy słoiki do góry dnem na 15 minut.

Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek
Dżem truskawkowy
Umyte i pokrojone truskawki przerzucamy do garnka dodajemy pół szklanki cukru pudru i dokładnie miszamy
Dżem truskawkowy
Gdy truskawki zaczną puszczać sok mieszamy co jakiś czas by uniknąć przypalenia.
Dżem truskawkowy
Słoiczki z dżemem pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Dżem truskawkowy
Zapasteryowane słoiczki z dżemem odwracamy na 15 minut do góry dnem