LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Dżem z aronii 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały dżem, nadaje się również jako dodatek do mięs.

Dżem z aronii 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z aronii 3

 

  • owoce aronii 2 kg
  • cukier 1,5 – 2 kg
  • sok jabłkowy 1 l
  • (ewentualnie żelatyna)

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii 3
Owoce aronii przebrać, umyć, wrzucić do dużego garnka. Zalać sokiem jabłkowym, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinkę. Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny (dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia). Gorącą masę wykładać do słoiczków i mocno Zakręcic. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Gotowy dżem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem z aronii 3
Dodawanie soku jabłkowego do owoców aronii.
Dżem z aronii 3
Dodawanie cukru do gotowanych owoców aronii.