Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dżem z aronii, jabłek i gruszek z dodatkiem mielonego cynamonu jest aromatyczny i bardzo smaczny. Smacznego.

Dżem z aronii, jabłek i gruszek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Aronię włożyć do zamrażarki na 1-2 doby. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny.

Aronię przelać wrzącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać sok z jabłek i gotować około pół godziny. Następnie połowę zmiksować, dodać jabłka, gruszki, cukier i cynamon. ( Gdy owoce są kwaśne można dodać więcej cukru). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Aronię wsypać do garnka, wlać sok i gotować.
Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Połowę zmiksować, dodać pokrojone jabłka i gruszki.
Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Następnie wsypać cukier i mielony cynamon.
Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Gotować na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości.