jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z borówek brusznic i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

dżem z borówek brusznic i jabłek stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs

Dżem z borówek brusznic i jabłek

Składniki:

Dżem z borówek brusznic i jabłek

 

  • 1 kg borówek brusznic - oczyszczonych
  • 1 kg jabłek antonówek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • smażona skórka pomarańczowa- kilka kawałków

Sposób przygotowania:

Dżem z borówek brusznic i jabłek
Oczyszczone i opłukane borówki sparzyć wrzącą wodą.
Osączyć wrzucić do syropu, przygotowanego z wody i cukru.
Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Gorący dżem nałożyć do słoików napełniając je do brzegu.
Słoiki od razu zamknąć.
Tak przygotowane borówki stanowią doskonały dodatek do pieczonych mięs.
Mogą być również wykorzystywane do przygotowania różnych potraw i wypieków.