Sposób przygotowania:
Dżem z borówek brusznic i jabłek
Oczyszczone i opłukane borówki sparzyć wrzącą wodą.
Osączyć wrzucić do syropu, przygotowanego z wody i cukru.
Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Gorący dżem nałożyć do słoików napełniając je do brzegu.
Słoiki od razu zamknąć.
Tak przygotowane borówki stanowią doskonały dodatek do pieczonych mięs.
Mogą być również wykorzystywane do przygotowania różnych potraw i wypieków.
Osączyć wrzucić do syropu, przygotowanego z wody i cukru.
Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Gorący dżem nałożyć do słoików napełniając je do brzegu.
Słoiki od razu zamknąć.
Tak przygotowane borówki stanowią doskonały dodatek do pieczonych mięs.
Mogą być również wykorzystywane do przygotowania różnych potraw i wypieków.