Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem z ciemnych mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny kwaśny dżem z mirabelek, świetny do słodkich ciast

Dżem z ciemnych mirabelek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z ciemnych mirabelek

 

  • 2 kg mirabelek ciemnych
  • 0,5 kg cukru waniliowego domowego (z ziarenkami wanilii)
  • 0,5 kg cukru białego zwykłego
  • 1 op. żelfix

 

Sposób przygotowania:

Dżem z ciemnych mirabelek
Mirabelki przebrać, umyć dokładnie i wydrylować, ja to robię za pomocą małego nożyka i palców. Szybko i wygodnie i nie potrzeba drylownicy. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i przesmażyć. Wystudzić. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito (zrobiłam tak, żeby skórki nie były wyczuwalne). Wsypać żelfix, zamieszać i zagotować. Gotować 1-2 minuty. Słoiki wyszorować, wyparzyć. Do gorących nalewać gotowy dżem. Zakręcać i odstawić do góry dnem. Gdy wystygną wynieść do piwnicy
Dżem z ciemnych mirabelek
Mirabelki przebrać umyć dokładnie i wydrylować
Dżem z ciemnych mirabelek
Wrzucić do garnka zasypać cukrem i przesmażyć Wystudzić
Dżem z ciemnych mirabelek
Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito Wsypać żelfix zamieszać i zagotować Gotować 1-2 minuty
Dżem z ciemnych mirabelek
Słoiki wyszorować wyparzyć Do gorących nalewać gotowy dżem Zakręcać i odstawić do góry dnem Gdy wystygną wynieść do piwnicy

Tagi:

domowe