Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dżemik z cukinii świetny do kanapek, a nawet do ciast

Dżem z cukinii

Składniki:

Dżem z cukinii

 

 

  • 1/2 kg cukru

 

  • 3 galaretki pomarańczowe

 

  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

  • kilka kropel olejku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii
Cukinię obieramy, usuwamy z niej pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wrzucamy na patelnię i smażymy mieszając, do miękkości, bez odlewania soku. Dodajemy olejek cytrynowy i gorącą cukinię mieszamy z galaretkami. Dobrze wymieszaną wkladamy do słoiczków.

Tagi:

cukinia