Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Dżem z cukinii na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Wcześniej nie robiłam takiego dżemu, bo nie miałam pojęcia o tym, że ten dżem tak dobrze smakuje. Teraz już wiem, że będę go robić co roku.

Dżem z cukinii na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z cukinii na zimę

Na dżem

  • cukinia - 6 kg ( przed obraniem )
  • cytryna - 1 szt
  • cukier - 1 kg
  • galaretki cytrynowe - 4 szt

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii na zimę
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc.

Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować.

Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut. 


Dżem z cukinii na zimę
Taki dżem wygląda bardzo ładnie i tak samo smakuje

Tagi:

przetwory