Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem z czarnej porzeczki 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ulubiony dżem tuż po tym z truskawek ;)

Dżem z czarnej porzeczki 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki 5

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki 5
Czarną porzeczkę dokładnie umyć. Usunąć wszelkie gałązki, listki i łodyżki. Osączyć na durszlaku. Porzeczki wsypać do rondla i zasypać cukrem. Lekko przygnieść dłonią lub tłuczkiem. Odstawić na 2-3 godziny. Postawić na ogniu i smażyć do uzyskania pożądanej gęstości. Ja smażyłam około 2 godzin. Po tym czasie dżem był idealny jak dla mnie. Słoiki umyć dokładnie, wyparzyć. Przekładać do nich gorący dżem, szybko zakręcać i stawiać do góry nogami. Zostawić do ostudzenia. Po tym czasie wynieść do piwnicy
Dżem z czarnej porzeczki 5
Czarną porzeczkę dokładnie umyć Usunąć wszelkie gałązki listki i łodyżki Osączyć na durszlaku
Dżem z czarnej porzeczki 5
Porzeczki wsypać do rondla i zasypać cukrem Lekko przygnieść dłonią lub tłuczkiem Odstawić na 2-3 godziny
Dżem z czarnej porzeczki 5
Postawić na ogniu i smażyć do uzyskania pożądanej gęstości Ja smażyłam około 2 godzin Po tym czasie dżem był idealny jak dla mnie
Dżem z czarnej porzeczki 5
Słoiki umyć dokładnie wyparzyć Przekładać do nich gorący dżem szybko zakręcać i stawiać do góry nogami Zostawić do ostudzenia Po tym czasie wynieść do piwnicy