2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Dżem z czerwonej porzeczki 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dżem jest wspaniałym dodatkiem do ciast lub zimowego sniadania...

Dżem z czerwonej porzeczki 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z czerwonej porzeczki 3

 

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 1 żelfiks

Sposób przygotowania:

Dżem z czerwonej porzeczki 3
Porzeczki dokładnie myjemy i usuwamy z gron.Włożyc połowę owocu do garnka rozgnieść widelcem na miazgę ,doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając aby nie przywarły do dna garnka,dodac cukier i mieszać aż całkowicie się rozpuści.Nastepnie wsypać pozostałe porzeczki wsypać zelfiks i gotować do chwili gdy owoce zaczna opadać na dno naczynia,wtedy wlewamy do czystych suchych słoiczków zakręcamy i wkładamy w gruby koc odwrócone do góry dnem. Zostawiamy tak do całkowitego wystygniecia.
Dżem z czerwonej porzeczki 3
owoce myjemy część rozgniatamy widelcem na miazge
Dżem z czerwonej porzeczki 3
po zagotowaniu dodajemy cukier i resztę owocu
Dżem z czerwonej porzeczki 3
gotowy wlewamy do czystych słoiczków zakręcamy
Dżem z czerwonej porzeczki 3
odwracamy do góry dnem okrecamy w gruby koc i zostawiamy do ostygnięcia