olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Dżem z jabłek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealny do kanapek, naleśników itp. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Lepiej zrobić samemu dżem, tym bardziej, że jest to naprawdę proste

Dżem z jabłek. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z jabłek.

 

  • 1kg jabłek na przecier (gorszej jakości)
  • 1kg jabłek dorodnych
  • 1kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek.
Z jabłek przygotować przecier. Zasypać go w płaskim garnku cukrem i gotować ok. 10 min, aż stanie się szklisty. Wtedy dodać umyte, obrane i poszatkowane jabłka lepszego gatunku i jeszcze gotować mieszając na słabym ogniu ok. 10 minut. Gdy również będą szkliste, nakładać dżem do wyprażonych słoików. Na wierzchu kłaść sparzone krążki celofanu i naczynie zaraz szczelnie zamykać wieczkiem i gumką recepturką. Można przechowywać długi czas, a po otwarciu zaleca się przechowywanie w lodówce.
Dżem z jabłek.
Etap 1