dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Dżem z jabłek i dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dżem do kanapki lub do wykorzystania w deserze.

Dżem z jabłek i dyni

Składniki:

Dżem z jabłek i dyni

 

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek i dyni
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małe cząstki. Do jabłek dodajemy niewielką ilość wody i rozgotowujemy pod przykryciem. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Dynie kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę wody i również rozgotowujemy pod przykryciem. Dynie łączymy z jabłkami, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje (minimum 1 godzinę). Gorący dżem wkładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i ustawiamy dnem do góry do momentu, aż wystygną. Smacznego.