misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem z jeżyn i truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny i bardzo aromatyczny dżem zrobiony z jeżyn oraz truskawek. Doskonały dodatek do pieczywa i deserów.

Dżem z jeżyn i truskawek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z jeżyn i truskawek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z jeżyn i truskawek
Jeżyny dokładnie opłukujemy i osuszamy. Przesypujemy do garnka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy puszczą sok za pomocą blendera miksujemy owoce. Do tak przygotowanych owoców wrzucamy dokładnie umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy. Gęstą masę przecieramy przez sitko, by dżem pozbawić pestek, które są bardzo twarde. Do przetartych przez sito owoców dodajemy cukier i ponownie na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa ponownie zgęstnieje. Gorącym i gęstym dżemem napełniamy słoiczki, które od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez około 7 minut.
Dżem z jeżyn i truskawek
Gdy puszczą sok za pomocą blendera miksujemy owoce.
Dżem z jeżyn i truskawek
Do zmiksowanych jeżyn dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Dżem z jeżyn i truskawek
Do przetartych przez sito owoców dodajemy cukier i ponownie na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia
Dżem z jeżyn i truskawek
Gorącym i gęstym dżemem napełniamy słoiczki które od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut