Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 839]

Dżem z leśnych jeżyn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niezwykle smaczny dżem z aromatycznych, pachnących lasem jeżyn. Warto poświęcić trochę czasu i przetrzeć przez sito, bo wysiłek się opłaca.

Dżem z leśnych jeżyn Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z leśnych jeżyn

 

  • 1 kg jeżyn
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z leśnych jeżyn
Oczyszczone jeżyny umieścić w garnku z grubym dnem i zacząć podgrzewać. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i smażyć, aż owoce całkiem się rozpadną. Można dodatkowo zmiksować trochę blenderem. Przetrzeć przez sito i wlać z powrotem do garnka. Wsypać cukier (ilość orientacyjna) i smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Nawet parę godzin. Gorący wrzący do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawiać. Smacznego!
Dżem z leśnych jeżyn
Rozgotowane jeżyny przetrzeć przez sito.
Dżem z leśnych jeżyn
Do przetartych jeżyn dodawać cukier. Należy próbować dżem, żeby kontrolować ilość.