kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Dżem z mirabelek z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dżem z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą wanilii. Wyciąganie pestek z owoców jest nieco pracochłonne ale smak dżemu zdecydowanie to wynagradza.

Dżem z mirabelek z wanilią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z mirabelek z wanilią

 

Sposób przygotowania:

Dżem z mirabelek z wanilią
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy cukier oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.
Dżem z mirabelek z wanilią
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki.
Dżem z mirabelek z wanilią
Dodajemy cukier oraz miąższ z ½ laski wanilii.
Dżem z mirabelek z wanilią
Gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą.