Sposób przygotowania:
Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną zagnieść z dodatkiem kakao i schować razem z drugą częścią do zamrażarki na 10 minut.Trzecią część ciasta zetrzeć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie ubić białka na sztywno, wsypywać powoli cukier i ubijać aż się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Ciasto w blaszce posmarować grubo dżemem (użyłam domowego z ciemnych mirabelek). Na dżem zetrzeć na tarce ciasto z dodatkiem kakao. Następnie wyłożyć pianę, wyrównać i posypać startym ciastem jasnym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.