misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 605]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem z truskawek i czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sezon na truskawki i czereśnie w pełni. To doskonały czas na to, by ich pyszny smak i kolor zamknąć do słoików. Ten dżem jest jednym z tych, które w chłodne jesienne i zimowe dni przypomni nam o słonecznym lecie.

Dżem z truskawek i czereśni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem z truskawek i czereśni

 

 

  • truskawek dałam 300 g pozbawionych pestek i ogonków czereśni i około 250-300 g cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek i czereśni
Wszystkie owoce dokładnie myjemy, osuszamy i w przypadku truskawek pozbawiamy szypułek, a w przypadku czereśni ogonków i pestek. Nie posiadam drylownicy więc każdą czereśnie przecinałam na pół i wyjmowałam pestki. Większe truskawki kroiłam na mniejsze części.

Przygotowane owoce przerzuciłam do dużego garnka z grubym dnem. Dodałam cukier puder, dzięki któremu owoce szybciej puściły sok. Całość gotujemy i zbieramy powstającą piankę.

Gotujemy, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier i mieszamy, aż masa ponownie zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy słoiki i od razu je zakręcamy ( najlepiej jest mieć kogoś do pomocy, by słoiczki od razu były zakręcane).

Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiczki odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak, aż do ostudzenia.

Potem wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Dżem z truskawek i czereśni
Umyte i osuszone owoce pozbawione szypułek pestek i ogonków przekładamy do garnka z grubym dnem
Dżem z truskawek i czereśni
Dodajemy cukier puder dzięki któremu owoce szybciej puszczą sok
Dżem z truskawek i czereśni
Podczas gotowania zdejmujemy powstającą piankę
Dżem z truskawek i czereśni
Słoiki z dżemem pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody
Dżem z truskawek i czereśni
Po pasteryzacji odwracamy słoiczki do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia